Villa Sciacca

Månadsbilden 22 mars 2009

Etna är Europas största, aktiva vulkan. För den som besöker Sicilien är Etna nästan ett måste. Det sägs här på ön att om man inte har sett Etna har man inte sett Sicilien.

Eld, snö, den svarta lavan, dem svala, gröna skogarna och enorma månliknande lava-landskapen… Mount Etna erbjuder en stor variation av fascinerande natur. Vackert och samtidigt farligt är väl en kombination som alltid har fascinerat människan.

I tusentals år har med ojämna mellanrum floder av glödande lava runnit ur vulkanens kratrar och förstört allt i sin väg, detta leder till att landskapet är i ständig förändring. Lavan har genom tiderna begravt ett otal byar, odlingar, vägar och annan bebyggelse. En undran som jag tror att många besökare slås av är: Vad är det som gör att människor trotsar Moder Natur och envisas med att bo så nära en vulkan? Svaren kan vara många. Lavajord är till exempel mycket bördig och på Etnas sluttningar odlas och tillverkas bland annat mycket fina viner. Tradition och rötter kan vara andra orsaker till att människor bor kvar. Människorna pa Etnas sluttningar är ett envist folk, det mesta som blir förstört byggs upp på nytt. Dem för en ojämn kamp mot Moder Natur, men dem ger inte upp.

Namnet Etna tros komma dels från grekiskans Aitn, men det var förr i tiden också känt som Mongibello som kommer av latinets Monte och arabiskans Gebel, båda betyder Berg, och översättningen skulle alltså bli Bergens berg.

Etna Januari 2009

Etna Februari 2009

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s