Villa Sciacca

Sevärt – Båttur 23 februari 2009

Filed under: Sicilien — Villa sciacca @ 7:53
Veckans tema på Världen enligt trivago är ”båttur”

Dagsutflykten till Stromboli med Taranto Navigazione är ett av mina bästa semesterminnen. Vi åkte buss till Milazzo från Giardini-Naxos och det var inte alls svårt att hitta till hamnen och till rätt båt. Företaget är familjedrivet och det är pappa Bartolomeo som är kapten, sönerna som sköter om kiosken, ilandstigning och dylikt och mamma Maria som lagar maten ombord. Det finns också en guide ombord som berättar om öarna som man åker förbi på väg till Panarea och Stromboli. Tyvärr kan det vara lite svårt att höra vad guiden säger på vissa ställen på båten. Ombord finns allt man behöver. På entreplanet finns en stor salong med soffor och bord samt toaletter. På andra våningen finns ett härligt soldäck och den lilla kiosken där man kan köpa drycker, glass och smörgåsar. Familjen är mycket vänlig och trevlig och dem gör allt för att gästerna ska ha det bra. Är man liten kan man till exempel få följa med Anzelmo (en av sönerna) in i styrhytten och hjälpa kaptenen att köra båten en liten stund.
Resan till Panarea, som är det första stoppet, tar lite drygt en timme och på vägen passerar man öarna Vulcano, Salina, Lipari, Alicudi och Filicudi. Väl i land på Panarea kan man välja om man vill gå omkring på egen hand eller om man vill gå med guiden som då berättar en hel del om vad man ser och om öns historia.
Synen när man sedan närmar sig Stromboli är mäktig! Det finns två byar på ön, den minsta kommer det inte mycket turister till, men Kapten Bartolomeo ser till att komma så nära som möjligt och samtidigt berättar guiden att det inte finns några vägar som leder till den här byn, utan att det bara går att ta sig hit med båt. Byns hamn ska tydligen vara den minsta i världen och det var inte mer än 10-15 år sedan som man fick elektricitet i husen här.
När man sedan går i land i den större byn tornar vulkanen nästan upp sig över en, och den långa eftermiddagsskuggan sträcker sig nästan ända ner i hamnen.
Här har man några timmar på sig att vandra omkring i den pittoreska byn och kanske slå sig ner på bar Ingrid (efter Ingrid Bergman) och testa en specialite, öl med citrongranita i. En mycket svalkande dryck i sommarvärmen. Från barens terass har man fin utsikt över Strombolicchio, den speciella klippan som ligger någon kilometer utanför.
Framåt kvällen är det dags att gå ombord igen för att äta middag och så snart alla har ätit färdigt och borden är avdukade styr man kosan mot andra sidan av ön för att uppleva dagens huvudattraktion. Vulkanens ständiga utbrott! Stromboli är en av världens mest aktiva vulkaner och har utbrott ungefär var 20:e minut. Det är en sån otrolig upplevelse att sitta på båten under stjärnorna och se detta naturfenomen! Något av det häftigaste jag varit med om! Efter ungefär en timme, när man har fått se 3-4 utbrott, är det dags att styra kosan tillbaka mot Milazzo och sedan ta sig tillbaka till Giardini. Till Milazzo anländer man vid elva-tiden på kvällen.
Det är en lång dag och en ganska dyr utflykt, men det är värt vartenda öre!
 

Lämna en kommentar